Menu

Fitness trendovi u 2020.

Nova godina je sa sobom donijela i nove trendove u vježbanju. Bilo da je jedna od vaših novogodišnjih odluka (ponovni) povratak vježbanju ili samo želite isprobati nešto novo, donosimo vam predviđanja poznavatelja fitnessa o vrstama rekreacije koje će u 2020. zaokupljati vježbače. 

All in one fitness 

Prvi očekivani trend na našoj listi je širenje all-in-one fitness centara. Naime, do sada su korisnici za svaku uslugu vezanu za fitness ili wellness morali posjećivati nekoliko različitih lokacija – teretanu, spa centar, doktore, nutricioniste ili fizijatre. U 2020. predviđa se porast broj centara koji na jednom mjestu nude sve spomenute usluge klijentu. Na taj način korisnik u kratkom roku može obaviti potrebne preglede, vježbati ili se opustiti. Zvuči obećavajuće, zar ne?

Meditacija

Iako meditacija nije novost u svijetu treninga, ono što će postati značajno za 2020. je uvođenje meditacije u rutinu treninga. Drugim riječima, nakon obavljenog standardnog treninga, posebice nakon 15-30 minuta HIIT treninga, klijenti će se opuštati 15-minutnom meditacijom i time zaokružiti trening. Vjeruje se kako će do ovog trenda doći zbog užurbanog životnog ritma, ali i sjedilačkog načina života zbog kojeg su nam potrebni i redovita aktivnost, ali i opuštanje od stresa. 

Disconnected fitness

Uz užurbani način života neminovna je i tehnologija – ovisni smo o našim pametnim uređajima i teško nam je zamisliti obavljanje dnevnih obaveza bez njihove pomoći. Ipak, u 2020. predviđa se otvaranje specijaliziranih fitness centara koji će u potpunosti ili barem u većoj mjeri uklanjati modernu tehnologiju i od svojih korisnika tražiti isto – opuštanje i vježbanje bez pristupa pametnim uređajima. 

Community driven fitness

U dvoje je uvijek lakše, zar ne? Većini je nove stvari lakše isprobavati kada imaju potporu prijatelja ili obitelji, a u teretane često krećemo s najboljom prijateljicom, partnerom ili članom obitelji. Kako nedostatak društva ne bi bio problem, u novoj se godini predviđa porast tzv. community driven fitnessa, odnosno pružanje potpore putem različitih „natjecanja“ na društvenim mrežama, podrške kroz online aplikacije, selfie check-ina i sličnoga. Obzirom na porast društvenih mreža, porast će i zajednica koja će se podržavati u bavljanju određenom aktivnošću. Stoga, sljedeći puta kada skrolajući po Instagramu vidite primjerice #squatchallenge, ne propustite priliku i priključite se tisućama koji će se baš poput vas pokušati pokrenuti i pobrinuti za zdravlje. 

Osim spomenutih promjena, vjeruje se kako će u 2020. sve više ljudi uočiti blagodati veslanja (bilo na spravama ili na obližnjim rijekama i jezerima) te kako će vježbe koje uključuju kickbox rutinu ostati i dalje popularne. Osim toga, 2020. donosi i novu prekretnicu gledajući svrhu vježbanja. Zahvaljujući različitim naslovnicama lifestyle i sportskih časopisa, primarni cilj vježbanja do sada je uglavnom bilo poboljšanje fizičkog izgleda i dolazak do popularnih „pločica“. Od nove godine, vjeruje se kako će vježbanje biti orijentirano na wellnes i zdravlje pojedinca, a ne nužno na formiranje čvršćih trbušnjaka i oblikovanijih bedara. Sukladno tome, u prehrani se predviđa trend tzv. intuitivnog jedenja, odnosno izbjegavanja posebnih restrikcija u prehrani. Umjesto toga, pojedinac će pratiti svoj bio ritam i unositi u sebe ono što ga organizam traži. 
Pred nama je da provjerimo koji će trendovi zaista zaživjeti i da za sebe odaberemo onaj koji nam najviše odgovara. 

 

Izvor: glofox.com, prevention.com