Menu

Merkur Lifestyle: održan drugi Sensa pop-up event #livelife

Naše panelistice otkrile su tajnu ravnoteže - hormoni rade za, a ne protiv njih

Na našem drugom panelu Život uživo o personaliziranom, zdravom životnom stilu u zagrebačkom Merkur Lifestyle centru bavili smo se temom ‘Hormonalna ravnoteža za životni balans’ u društvu zanimljivih i inspirativnih žena.

Ključan trenutak u životu svake žene i njezine vitalnosti je kada svoje zdravlje 'preuzme' u svoje ruke, odluči pratiti potrebe svog tijela i preokrenuti stvari na bolje. Na prvom jesenskom ‘životu uživo’ razgovarali smo o hormonalnim poremećajima koji utječu na život žene te kako prevenirati tegobe i bolje brinuti o sebi pod utjecajem stresnog okruženja. Od problema sa štitnjačom do promjena koje dolaze s trudnoćom i menopauzom te ostalih hormonalnih disbalansa, ova važna tema utječe na kvalitetu života svake od nas. Naše gošće, u zanimljivom životnom razgovoru koje je pratilo predstavljanje proizvoda naših partnera (ukusnih proizvoda Sana delikatese te prirodne kozmetike Vinoble koja se bazira na antioksidativnom djelovanju grožđa, a može se isprobati u Merkur Lifestyle centru), podijelile su stvarna iskustva, načine prevencije i održavanja zdravlja u ravnoteži unatoč svakodnevnim ‘okidačima’ stresa. 

Kristina Ercegović, poduzetnica i osnivačica projekta 'Žene i novac', Maja Obrovac Glišić, nutricionistica, Tončica Čeljuska, TV urednica te Senka Ljubić, učiteljica joge, glavnoj urednici Sense Izabeli Vrtar ispričale su kako su vlastite hormone dovele u red i kako oni danas rade za, a ne protiv njih. 

Kristina Ercegović

Poduzetnica i osnivačica projekta 'Žene i novac', primjer je ambiciozne i kako sama kaže, hiperaktivne žene, koja je u posljednje vrijeme fokus stavila na svoje zdravlje.

Prošla godina bila je vrlo turbulentna za mene. Dok sam pokušavala otkriti što mi se događa, doktori su čitavo vrijeme govorili: 'Gospođo, sve je to u vašoj glavi, nije vam ništa, popijte nešto za smirenje.' Nisko željezo, prenizak TSH, tahikardije, velike oscilacije tlaka... Imala sam i napadaj žučnih kamenaca. Četiri mjeseca bila sam zaista loše, a početkom ove godine započeo je oporavak. Ono što mi je najviše pomoglo je promjena životnog stila; promjena prehrane u suradnji s nutricionisticom s holističkim pristupom (izgubila sam 28 kilograma u pet mjeseci), rezanje poslova, pažljivo biranje s kime provodim vrijeme, redovita psihoterapija i sistemske konstelacije. Prihvatila sam da mi tijelo nije neprijatelj, prihvatila sam da mi svim simptomima želi poručiti što nije u redu i što s 46 godina, u perimenopauzi trebam promijeniti. Ono što bih voljela da je meni netko rekao kada sam bila 20-godišnjakinja jest: 'Počni štedjeti za period perimenopauze i menopauze, dogodit će ti se godine u kojima ćeš biti manje radno sposobna, dočekaj ih spremna.'

Maja Obrovac Glišić

Nutricionistica posvećena podršci plodnosti i reproduktivnom zdravlju objasnila je važnost progesterona za žensko zdravlje - ne samo u slučaju začeća, već i u svakodnevici. 

Modernim životnim stilom punim stresa najviše štetimo našem progesteronu, a on je 'zlatna koka našeg zdravlja'. Kada smo previše i predugo pod stresom, povišen nam je kortizol, ako je uz to prisutna i inzulinska rezistencija, ovulacija će izostati. A s njome i progesteron. Ili neće posve izostati, ali bit će ga sve manje. S vremenom to počinje utjecati na čitav organizam, na kardiovaskularni sustav, kosti, mentalno zdravlje... Ako vam je menstrualni ciklus uredan, već ste na pola puta vašeg zdravlja. Prehranom i načinom življenja se na taj ciklus jako može utjecati. Kao što je Kristina Ercegović spomenula savjet za koji je voljela da je čula ranije, i ja ću s vama podijeliti moj. Mlađoj sebi rekla bih: 'To što sada sjediš do ponoći pred laptopom i radiš pod stresom, onemogućuje tvom tijelu stvaranje dovoljno melatonina (važnog antioksidanasa, prije svega) i progesterona. Sada imaš snage, ali to uvelike troši tvoju ovarijsku rezervu. Gubiš jajne stanice, a kad ih izgubiš, ulaziš u menopauzu.'

Tončica Čeljuska

Novinarka i TV urednica koja trenutačno uređuje emisiju 'U svom filmu' na HTV-u, primjer je energične žene koja uživa u životu i koja je unatoč ranim simptomima perimenopauze, hormone 'dovela u red'. Ovo su njeni savjeti za životu ravnotežu. 

Već s 42 godine osjetila sam prve simptome perimenopauze – valunge. Bilo je gotovo nepodnošljivo prvih nekoliko mjeseci nakon čega mi je ginekologinja prepisala nadomjesnu hormonalnu terapiju. Sada je uzimam već 13 godina, što znači da još uvijek imam mjesečnicu i ne osjećam simptome menopauze. Došla sam do informacije da u Hrvatskoj samo 2 posto žena koristi nadomjesnu hormonsku terapiju. Mom tijelu savršeno odgovara, vidim dobrobiti za moje kosti, kosu, zube, kožu. Kontroliram hormone jednom godišnje, radim redovitu mamografiju i ultrazvuk dojki te ginekološki pregled. Unazad godinu i pol dana, krenula sam na funkcionalni trening s privatnim trenerom - kao tipičan kolerik, volim energičniju tjelovježbu koja pomiče moje granice. Brža sam, fleksibilnija i energičnija. A što se prehrane tiče, tu se držim stare izjave Cindy Crawford: 'Jedina dijeta koju priznajem je ona koja nikad ne prestaje.' Pritom mislim da vam zdrava prehrana treba postati utkana u životni stil, a ne nešto čemu pribjegavate povremeno.

Senka Ljubić

Učiteljica joge simptome menopauze uspjela je ublažiti redovitim prakticiranjem asana, osluškivanjem vlastitog tijela kroz meditaciju i vježbe disanja. Kako tvrdi, najvažnije je smiriti um i zaviriti u vlastita neistražena područja.

U ženskom životu postoje tri prirodne faze drastičnih promjena – pubertet, trudnoća i menopauza. Kasno sam ušla u zadnju fazu, volim vjerovati da je to zbog joge. Ona je fenomenalan alat jer pomaže u svim životnim situacijama. Tijelo drži u ravnoteži pa time i uravnotežuje hormone. Za jogu je potrebno strpljenje, sposobnost da se umirite, da vas dah povede u ta neistražena unutarnja područja. U fazi menopauze meni je najviše pomoglo osluškivanje vlastita tijela kroz redovnu joga praksu. Svaki sat joge počinje vježbama disanja. Zaboravljamo da je medicinska činjenica kako se 70 posto detoksikacije tijela odvija kroz disanje. Ako izdvojite samo 15 minuta ujutro za jogijske tehnike disanja (uče se relativno lako), napravili ste čudo za svoje tijelo, a pružit će vam i svjež izgled u licu - bolje od ijedne skupe kreme.

 

Izvor: sensa.story.hr

Fotografije: Adria Media/ Dražen Kokorić